Genlock Nedir?

19-02-2024 11:49
Genlock Nedir?

TIMECODE(ZAMAN KODU) NEDİR?

Timecode, prodüksiyonların metadataları için önemli bir referanstır. Saniyedeki kare sayısını sayan doğru bir saattir. Kaydedilen her kareye belirli bir zaman kodu atanır ve bu, editörlerin bu numarayı referans alarak birden fazla kamera ve ses kaynağında belirli bir kareyi bulmasına olanak tanır. Zaman kodu kameraları senkronize etmez; birden fazla kamera kaynağı kullanılarak kaydedilen video içeriğinin post prodüksiyonda senkronize edilmesine olanak tanıyan son derece doğru bir referans noktası sağlar.

GENLOCK NEDİR?

Genlock kameraları senkronize eder. Senkronizasyon noktası olarak kamera içindeki kareleri oluşturan sinyalleri kullanır. Bu sinyal, her cihaza kareleri tam olarak aynı anda yakalamasını söyleyen bir sinyal göndererek birden fazla video içeriğini hizalamayı tam doğrulukla gerçekleştirmektedir.

Bir kamera kayda başladığında, harici zaman kodunu yok sayar ve kayıt için kendi dahili saatini kullanır.

Burada karşılaştığınız sorun, kameraların saatinin harici ses kaydedicinin saatine göre kalibre edilmemiş olması ve siz kaydetmeye devam ederken yavaş yavaş birbirlerinden sapmalarıdır. Bu, özellikle realite TV veya olay yayını gibi uzun bir çekim süresi (artı 30 dakika) gerektiren yapımlar için büyük sorunlar oluşturmaktadır.

Ses ve videoyu zaman koduyla eşleştirmediğinizde post-prodüksiyonda sonsuz baş ağrısına neden olabilir ve klibin sonunda, videonun sesle senkronize olmadığı gözle görülür şekilde ortaya çıkar.

Bu sorunun çözümü Genlock’tur.

NEDEN GENLOCK KULLANILMALI?

Kaymayı önlemek ve post prodüksiyon için senkronizasyon noktaları sağlamak açısından genlock harika bir araçtır. Tüm gün süren çekimler için gerçekten doğru senkronizasyon istiyorsanız, kameraları ortak bir senkronizasyon kaynağına genlock etmek önemlidir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi için bize 0212 222 00 30 veya info@4kpromedya.com.tr iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.